Öregszem (?)

Ezen az oldalon azokat a képeket gyűjtöttem össze, amelyeket az egyes osztályok tablóihoz készítettek. Mivel a helyzet mindig ugyanaz, a képeken jól látszik, hogyan változom.

Kérlek, a képeket ne másold, ne publikáld, és ne alakítsd át :-) a megkérdezésem nélkül!

Egyetlen leánykori képem. Az érettségi tablómról származik, 1982-ből. A tablókép "nagyanyáink is ilyenek voltak" stílusban készült. A hajam csak erre a fél órára volt ilyen laza kontyba feltekerve. Már nem emlékszem, hogy melyik osztálytársam készítette, de arra igen, hogy sokáig tartott, mert állandóan lebomlott. Bár a képen nem látszik, meg kellett küzdenem azért, hogy ne legyek kisminkelve.
10 évvel későbbi kép (az egyetem, 1 év GYED és első osztályaim 4 éve után, az 1992-ben érettségizett a és c osztály tablójáról. Ez a blúz eredetileg piros (255,0, 0), selyem, és fodros. Máig megvan, de nincs olyan maszkabál, amire fel tudnám venni.
Egy évvel később egész más volt a stílusom. Az 1993-as b osztály tablóján csipkehímzéses blúz volt rajtam. fénykép alapján ezt a barack színű blúzt és párját zöld színben, ekkor vehettem.
1993-as d osztály tablóján lévő képről látható, hogy már kinőttem a diákkorból, kihevertem a kötelező fehér blúz elleni tiltakozásomat.
1994-es tablóképen a hosszú szürke pulóver jelzi, hogy ebben az évben lett divat a macskanadrág (vastag, talprész nélküli harisnyanadrág), hosszú blúzzal vagy pulóverrel. Egyszerre 3 pulóvert is vettem ebben az évben, amelyek 10 év után is használhatóak. Csak a nadrág ment ki a divatból.
A hajamat elöl néha besütöttem, máskor nem. Ezen az 1995-ös képen látszik állandó fényképezési problémám: bal oldalon mindig kifelé áll a hajam. Sokat mérgelődtem e szarvacska miatt. Az ünneplő blúzom (a fehér) még mindig tart. Semmi divat, a fényképezésre a standard iskolai ünneplőben mentem.
Még mindig divat a macskanadrág. - Ez egy nekem való divat volt. Ez a blúz piros, és oldalt fekete. A színválasztása miatt nagyon karcsúsított. Ahogy a divat elmúlt, ez is átalakult jelmezzé: 2003-ban ebben játszottam a mikulás mellett a krampuszt.
A nyakamban lévő medál nem tudom, honnan származik, de nagyon jópofa: egy szív alakú félbevágott csigaház. Nálam szokatlan az ékszer viselete, de ezt a láncot hordtam 1-2 hónapig.
1997, még mindig a macskanadrág korszak, de most már új, ünneplő pulóverem is van. Smink viszont még mindig nincs, de retusálás sem. Még jó, hogy kicsinyített a kép :-).
Mindig nehéz kérdés, hogy két kép közül melyik kerüljön fel a tablóra. A fenti, magabiztosan előre tekintő, vagy a kedvesen mosolygós… E két kép közül a felsőre esett a választás - de nem a kinézet alapján, hanem azért, mert a tabló jobb oldalára tettek.
1998-as 12.b osztály tablóján található ez a kép. Ebben az évben tértünk át a IV. osztály elnevezésről a 12.osztályra, mert már tarthatatlan volt, hogy a hatosztályos képzésben 8. után I-s legyen a gyerek.
Ez az első színes tablókép. Ekkor kezdtek divatba jönni a színes hátterek. így látszik a barack színű blúz zöld színű párja. én azt is látom, hogy mennyire rossz a színhűsége a képnek, a blúz ugyanis tényleg zöld és nem türkiz színű. A színét jól tartja, pedig itt már 5 éves.
1999-ben elfeledkeztem a fényképezésről. Arra azonban nem vállalkoztam, hogy egy héttel később a világ végére menjek fotózásra, ezért munkastílusban álltam a kamerák elé. így legalább jobban megismernek. Kibontott hajjal ugyanis nem tudok tanítani, mert túl sokat kell forgolódni, előrehajolni óra közben. Smink itt sincs rajtam, de ez a kép már retusált. Persze így az öregedésemet is egy kicsit elrejti a fotós, de ebben az időben még a ráncok helyett a pattanásokkal kellett inkább foglalkoznia.
2000-es a osztály tablófényképezésén, hulla fáradtan.
Ugyanebben az évben a b osztály tablóján kicsit pihentebben. Szándékosan ugyanabban a blúzban, hogy ne ez alapján próbálják azt lemérni, hogy melyik osztályt szeretem jobban, melyik osztály tablóján akarok szebb lenni.
és egy másik fénykép, ami az előzővel egy napon készült. Ez után tanultam meg, hogy szemből nem hagyom magamat úgy fényképezni, hogy a hajamat a fülem mögé fésülöm.
2001., 12. d. Első osztályfőnöki fotó, az osztály közös szalagtűző-ballagó kosztűmében. A ruha készítés harcai közepette (milyen szín, milyen fazon, hol varrassuk) igyekeztem arra koncentrálni, hogy bírjam a ruha anyagát, de nem sikerült eléggé. Csak hűvös időben tudom hordani, mert a nadrágot is bélelni kellett.
2002. 12.c tablóján ismét a pulóvert részesítem előnyben, de ez már egy vékonyabb fajta. Nyakláncot az osztályomtól kaptam, Szasza felirattal - mert a sztzs-t nem lehet kimondani.
2002, az Ady Endre Gimnázium 15 éves fennállása alkalmából készült tablókép.
és ugyanabban az évben, a Szent István Gimnázium 100 éves fennállásának alkalmából készült kép
2004-es a osztály tablóján található kép. Az eddigiekhez képest ritkább számomra a tablófényképezés. Egyrészt az Istvánban csak a C osztály tanul 12. osztályban informatikát, matematikát pedig nagyon keveset tanítok. Ezért nem férek rá a tablóra. Másrészt a legtöbb osztály ugyanazzal a fotóssal készítteti el a tablóját, és ezért egyszerűbb a régi képet elővenni. - Azért remélem, időben észreveszik, ha megváltozom. A harmadik ok, hogy a digitális kép bevezetése óta nem jut vissza hozzám a kép, hogy válasszak. A fényképezés helyszínén megnézhetem számítógépen, kiválasztom, azután már csak az iskola faláról nézek vissza magamra.
A 2008-as b osztály felét két évig tanítottam matematikára. A teljes osztályt tanítottam informatikára, a csoportbontás miatt a matematikát elvették.. 20 évvel ezelőtt mat-fiz szakos tanár voltam, 10 éve mat-info és egy kicsit fizikatanár is. Ez az osztály már nem ismert mint fizikatanár. A 2008-as d osztályból csak néhány diákot tanítottam informatika fakultáción. Meglepett, hogy a tablójukon is szeretnének látni.
A 2008-as c osztály az első hat éven át tanított informatika osztályom. Több órát tartottam nekik, mint a 2001-es d osztályomnak. Bár a képen nem látszik, már van egy ősz hajszálam. De nem miattuk. :-)
A 2009-es c osztály, hatévfolyamos informatika tagozat. A második kosztümös kép. Igen, ismét osztályfőnökként. 29 fős osztályomból 18-an kitűnő bizonyítvánnyal zártak, az érettségi átlaguk 4,88. Ismer valaki náluk jobbat?
A 2010-ben végzett osztályok mindegyikében tanítottam. Az OKTV eredményeikkel rekordot döntöttek, 6 informatika döntős (pontvivő) diákom volt az évfolyamon.
Ez a kép a 12.c tablóján látható. Nem tudtam lebeszélni a fotóst a sminkről :-(. Ez, vagy a mögém vetített felhők teszik, mintha nem is én lennék.
2011-ben érettségiző (2.) 13.e osztály. Magasra helyezték a lécet. ;-) Érettségi átlaguk 4,90
2014-ben érettségiző utolsó előtti (nekem utolsó) informatikatagozatos osztály. Érdemes megnézni a tablójukat. ;-)
Bevezettük az Istvános sálat (fiúknak nyakkendő). Épp jó hozzá az Istvános gyűrűm.
2017-ben érettségiző 12.a (matektagozat) tablóján van ez a kép. Az egyetlen matektagozatos osztály, ahol 6 évig tanítottam. Nagyon jó osztály volt, csak három lány gondolta úgy tizedikben, hogy nem lesz szüksége az informatikára, programozásra. Végül az osztály harmada választotta érettségi tárgyként az informatikát. De az a három lány is közte volt… :-) Közben divat lett a kockás ing. Főleg tanárok, diákok egyetemi oktatók számára. Okkal. Ahogy divat lett külföldi egyetemre menni.
A 2021-ben érettségiző a (matek tagozatos) osztálynak 10.-ben befejeződött az informatika. Náluk a tantárgyak fontossági sorrendje: fizika, matematika… informatika… volt. Kevesen érettségiztek informatikából, mégkevesebben emelt szinten.
A c osztálynak a névsor szerinti első felét valamint a fakultáción érettségire készülők nagy részét tanítottam. Különös ismertetőjele a csoportnak a poénkodás és a terelés, ezért sok energiát igényelt a tananyagra fókuszálás.
Ők voltak azok, akik az előre hozott érettségit a COVID miatt nem tehették le májusban, csak ősszel. Volt, aki megbetegedett, ezért kétszer szóbelizett. Ezután a 2021-es májusi érettségin nem volt szóbeli.
A VPG-ben ez a 3. érettségiztető évem, de a 2021-ben érettségiző 2013b (8 évfolyamos) osztály felét tanítottam is. Átvettem őket, de 10.-ben véget ért az informatika. Meglepetésként ért, hogy ilyen kevés közös munka is elég volt ahhoz, hogy felkerüljek a tablójukra.
A tablófényképezés meglepetése, hogy ugyanaz a fényképész volt mindkét iskolában. Megismert a fényképész, így nem lepődött meg azon sem, hogy elkértem a fényképemet. Sőt, minden (grimaszos) képemet megkaptam.
Az informatika óraszámok elvonása miatt a négyévfolyamos képzésben 9-10. évfolyamon kevesebb óra van, mint a kétéves fakultáción. Ezért néha jobban ismerem az érettségire készülőket, mint azokat akiket tantárgyfelosztás alapján tanítottam. Fakultációs tanárként kerültem fel a 2021-ben végző 2017c VPG-s osztály tablójára.
Az érettségit itt is felborította a COVID, a 2020-as őszi és 2021-es tavaszi érettségire készülőkhöz kicsi volt a tanterem. Itt a szóbelin esett ki betegség miatt egy vizsgázóm.
A 2022-ben végző 12.c ebben az évben már nem tanult informatikát. Csak az osztály második felét tanítottam, egy nagyon sokszínű csoportot. Volt köztük versenyző és lógós, külföldről hazatérő és otthon tanuló, szorgalmas és lusta, nagyon reál és nagyon humán érdeklődésű, meglepetésszerűen érettségire jelentkező és a várttal ellentétben nem jelentkező diák is.
A 2022-ben végző 2018c az utolsó négyévfolyamos képzésben informatikát tanuló osztályom (csoportom). A következő négyévfolyamos csoportom már digitális kultúrát tanul, szerencsére nagyobb óraszámban.
A fényképész a tavalyi. A kibontott, előrehozott haj az ő javaslata. Talán emiatt (és a felhős háttér miatt) érzem úgy, hogy 2010-ben is ő fotózott, bár most smink nem kellett, elég volt a maszkot levennem.
A 2023-ban végzők közül több diákot készítettem fel előrehozott érettségire. Akkor még "érettlenek" voltak. Egy év alatt sokat változtak. Azt hiszem, rajtam nem látszik a +1 év, de a diákokat alig ismertem meg a ballagásukon.
Ez az "ELTE IK munkatárs" tabló fotóm. 2023. augusztus 1-től az ELTE a fő munkahelyem, de ez a kép akkor is elkészült volna, ha továbbra is csak óraadó lennék.
folyt. köv…